Základní těsto, které využijete mockrát. Klidně si ho udělejte rovnou více a dejte ho zamrazit.
125 g hladké mouky
63 g změklého másla
1 žloutek
1/2 lžičky soli
1 lžíce studené vody
(Na dvojnásobnou dávku dejte 250 g mouky, 125 g másla, 1 žloutek, 1 lžičku soli a 3 lžíce vody.)
Mouku prosyjte a přidejte sůl. Spolu s máslem promačkejte na drobenku. Přidejte žloutek a vypracujte křehké těsto, které se drží pohromadě, ale nelepí se k podložce. Pokud se moc drobí, přidejte podle potřeby lžičku až lžíci studené vody. Pokud moc lepí, přidejte mouku. Mně se ale nikdy nestalo, že by těsto nebylo perfektní.
Z těsta udělejte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte 20-30 minut odpočinout v lednici.
Z těsta vyválejte placku a vyložte jím máslem vymazanou formu. Můžete ho tam případně pouze vtlačit. Propíchejte vidličkou.
Pingback: Quiche lorraine | Kvíčala na talíři
Pingback: Quiche se špenátem a ricottou | Kvíčala na talíři
Pingback: Quiche s kukuřicí a jalapeños | Kvíčala na talíři
Pingback: Quiche s tymiánovým špenátem | Kvíčala na talíři
Pingback: Quiche paprika-cibule-olivy | Kvíčala na talíři
Pingback: Slaný koláč s kukuřicí a tuňákem | Kvíčala na talíři
Pingback: Quiche brambory-čedar | Kvíčala na talíři
Pingback: Rajčatový koláč | Kvíčala na talíři
Pingback: Cibulová quiche s olivami | Kvíčala na talíři
Pingback: Chřestová quiche | Kvíčala na talíři
Pingback: Quiche s pórkem a houbami | Kvíčala na talíři