Medvědí česnek

Štiplavá bylinka, která chutná trochu jako výraznější pažitka. Její sezóna začíná koncem března a je potom asi měsíc k nalezení kolem řek a potoků, případně na farmářských trzích 🙂 Co si s medvědím česnekem připravit?

17637019_1406790376009242_3820725108497267361_o

DO POMAZÁNKY

Nejjednodušší, co můžete s jakoukoli bylinkou udělat, je přidat ji do pomazánky.

Tvarohová: měkký tvaroh nebo lučina; najemno nakrájený medvědí česnek; trochu mléka nebo smetany na zamíchání; sůl; čerstvě mletý pepř

Vajíčková: 3-4 vajíčka uvařená naměkko a nastrouhaná; 1 lžíce změklého másla; 2 lžičky majonézy; 1 lžička hořčice; najemno nakrájený medvědí česnek; sůl; čerstvě mletý pepř

vajickova

PESTO

Na přípravu pesta potřebujete jen nějaký sekáček (jde to i s tyčovým mixérem) a pár surovin. Návod najdete tady.

A jak pesto využít?

Na těstoviny, stejně jako například klasické bazalkové pesto. Skvělá je varianta doplněná o smaženou slaninu a posypaná sýrem.

IMG_20170330_201938

Přidejte lžičku do míchaných vajíček.

Podávat ho také můžete jako pikantní omáčku/dip k pečenému či grilovanému masu.

Namažte si ho na topinku místo klasického česneku.

IMG_20170413_200818

Zkuste si s ním naložit hermelíny.

hermeliny_pesto  hermeliny_pesto2

POLÉVKA

Podobně jako ze špenátových listů můžete z medvědího česneku připravit zelený krém plný vitamínů.

hraskovy_krem

Advertisements

One thought on “Medvědí česnek

  1. Pingback: Polévka z medvědího česneku | Kvíčala na talíři

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s