Štiplavá bylinka, která chutná trochu jako výraznější pažitka. Její sezóna začíná koncem března a je potom asi měsíc k nalezení kolem řek a potoků, případně na farmářských trzích 🙂 Co si s medvědím česnekem připravit?
DO POMAZÁNKY
Nejjednodušší, co můžete s jakoukoli bylinkou udělat, je přidat ji do pomazánky.
Tvarohová: měkký tvaroh nebo lučina; najemno nakrájený medvědí česnek; trochu mléka nebo smetany na zamíchání; sůl; čerstvě mletý pepř
Vajíčková: 3-4 vajíčka uvařená naměkko a nastrouhaná; 1 lžíce změklého másla; 2 lžičky majonézy; 1 lžička hořčice; najemno nakrájený medvědí česnek; sůl; čerstvě mletý pepř
PESTO
Na přípravu pesta potřebujete jen nějaký sekáček (jde to i s tyčovým mixérem) a pár surovin. Návod najdete tady.
A jak pesto využít?
Na těstoviny, stejně jako například klasické bazalkové pesto. Skvělá je varianta doplněná o smaženou slaninu a posypaná sýrem.
Přidejte lžičku do míchaných vajíček.
Podávat ho také můžete jako pikantní omáčku/dip k pečenému či grilovanému masu.
Namažte si ho na topinku místo klasického česneku.
Zkuste si s ním naložit hermelíny.
POLÉVKA
Podobně jako ze špenátových listů můžete z medvědího česneku připravit zelený krém plný vitamínů.
Pingback: Polévka z medvědího česneku | Kvíčala na talíři