Bazalkové pesto

Klasika italské kuchyně, jedna ze základních omáček na těstoviny.

2 svazky bazalky (asi 50 g)
2 stroužky česneku, nakrájené na menší kousky
30 g piniových semínek*
50 g parmazánu, jemně nastrouhaného
8 lžic olivového oleje
sůl, černý pepř, čerstvě mletý

* Semínka jsou někdy k dostání v supermarketech mezi sušenými plody a oříšky. Zaručeně je mají středomořsky zaměřené lahůdky. V Praze např. Olympia v Radhošťské ulici.

 

bazalkove_pesto

Semínka krátce nasucho opečte na pánvi.

Potom dejte všechno do robotu a rozmixujte na hladkou kaši 🙂 Olej přidávejte podle potřeby postupně. V tomto případě neplatí, že méně je někdy více. Tady je více prostě více.

Pokud neplánujete pesto hned čerstvé použít, dejte ho nejlépe do zavírací skleničky a zalijte ještě olejem, který ho zakonzervuje. Skladujte v lednici.

Advertisements

4 thoughts on “Bazalkové pesto

  1. Pingback: Ryba po italsku s pršutem a pestem | Kvíčala na talíři

  2. Pingback: Portobello žampiony s pestem | Kvíčala na talíři

  3. Pingback: Medvědí česnek | Kvíčala na talíři

  4. Pingback: Pesto z medvědího česneku | Kvíčala na talíři

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s