Dneska tu mám tak trošku hrstkový recept 🙂 Budete k němu potřebovat nějaký mixér nebo sekáček, v nejhorším si vystačíte i s tyčovým mixérem a vyšší nádobou.
dvě hrsti medvědího česneku
hrst kešu oříšků
50 g sýru Gran Moravia
olivový olej
sůl, čerstvě mletý pepř
Ořechy nasucho opražte na pánvi.
Sýr nastrouhejte nahrubo.
Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Olej přidávejte podle potřeby postupně. V tomto případě neplatí, že méně je někdy více. Tady je více prostě více.
Pokud neplánujete pesto hned čerstvé použít, dejte ho nejlépe do zavírací skleničky a zalijte ještě olejem, který ho zakonzervuje. Skladujte v lednici.
A jak pesto využít?
Na těstoviny, stejně jako například klasické bazalkové pesto. Skvělá je varianta doplněná o smaženou slaninu a posypaná sýrem.
Přidejte lžičku do míchaných vajíček.
Podávat ho také můžete jako pikantní omáčku/dip k pečenému či grilovanému masu.
Namažte si ho na topinku místo klasického česneku.
Zkuste si s ním naložit hermelíny.
Pingback: Medvědí česnek | Kvíčala na talíři