Bezmasá varianta boloňských lasagní. Uvedené množství vyjde na 6 porcí.
lasagne ze 200 g mouky*
100 g mozzarelly, nakrájené na plátky
50 g parmazánu, nastrouhaného
* nebo asi 12 plátků kupovaných; sušené doporučuji trochu předvařit
na zeleninovou směs:
2 mrkve, očištěné a nakrájené na kolečka
2 řapíky celeru, nakrájené na kousky
1 menší cuketa, nakrájená na tenká kolečka
1 konzerva krájených rajčat
1 cibule, nakrájená najemno
2 stroužky česneku, nasekané
1 dl bílého vína
2 lžičky sušeného tymiánu
2 lžíce strouhaného parmazánu
olivový olej
sůl, pepř
na bešamelovou omáčku:
50 g másla
50 g hladké mouky
500 ml mléka
muškátový oříšek, sůl, pepř
Na oleji osmažte do měkka cibuli a česnek. Přidejte mrkev, celer a cuketu a nechte trochu změknout. Přidejte víno, rajčata i s nálevem, parmazán a tymián a vařte, až omáčka zhoustne. Osolte a opepřete.
Vedle si připravte bešamel – rozpusťte máslo, přidejte mouku a krátce osmahněte. Za stálého míchání postupně přidávejte mléko. Přidejte koření a pár minut povařte, než omáčka začne houstnout.
Dno zapékací nádoby vytřete trochou bešamelové omáčky, dejte jednu vrstvu těstovin a rozetřete zeleninu. Takto střídejte vrstvy, až zakončíte těstovinami.
Na něj dejte plátky mozzarelly a posypte strouhaným parmazánem. Posypte lístky másla.
Zakryté pečte na 200 stupňů 30 minut. Poté odkryjte a dopékejte dalších 10 minut.