Zeleninové lasagne s bešamelem

Bezmasá varianta boloňských lasagní. Uvedené množství vyjde na 6 porcí.

lasagne ze 200 g mouky*
100 g mozzarelly, nakrájené na plátky
50 g parmazánu, nastrouhaného
* nebo asi 12 plátků kupovaných; sušené doporučuji trochu předvařit

na zeleninovou směs:
2 mrkve, očištěné a nakrájené na kolečka
2 řapíky celeru, nakrájené na kousky
1 menší cuketa, nakrájená na tenká kolečka
1 konzerva krájených rajčat
1 cibule, nakrájená najemno
2 stroužky česneku, nasekané
1 dl bílého vína
2 lžičky sušeného tymiánu
2 lžíce strouhaného parmazánu
olivový olej
sůl, pepř

na bešamelovou omáčku:
50 g másla
50 g hladké mouky
500 ml mléka
muškátový oříšek, sůl, pepř

Na oleji osmažte do měkka cibuli a česnek. Přidejte mrkev, celer a cuketu a nechte trochu změknout. Přidejte víno, rajčata i s nálevem, parmazán a tymián a vařte, až omáčka zhoustne. Osolte a opepřete.

Vedle si připravte bešamel – rozpusťte máslo, přidejte mouku a krátce osmahněte. Za stálého míchání postupně přidávejte mléko. Přidejte koření a pár minut povařte, než omáčka začne houstnout.

Dno zapékací nádoby vytřete trochou bešamelové omáčky, dejte jednu vrstvu těstovin a rozetřete zeleninu. Takto střídejte vrstvy, až zakončíte těstovinami.

Na něj dejte plátky mozzarelly a posypte strouhaným parmazánem. Posypte lístky másla.

Zakryté pečte na 200 stupňů 30 minut. Poté odkryjte a dopékejte dalších 10 minut.

zeleninove_lasagne_2
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s