Dýně má velmi široké použití a v lasagních si ji užijete.
Ingredience vyjdou na 4 porce.
400-500 g dýně, oloupané
9-12 plátků lasagní (podle velikosti zapékací misky)*
1 kelímek ricotty (případně čerstvého sýra typu lučina)
1 kelímek zakysané smetany
50 g parmazánu, nastrouhaného
1 lžička šalvěje
sůl, pepř, máslo
* Sušené lasagne si 3 minuty předvařte.
Dýni nakrájejte na měsíčky a dejte na 20-30 minut péct na 180 stupňů. Vyzkoušejte vidličkou, jako když vaříte brambory – hotová bude měkká. Pozor, aby se vám nezačaly připalovat malé kousky.
Ricottu, smetanu, polovinu parmazánu a šalvěj smíchejte v misce, osolte a opepřete.
Zapékací misku vymažte máslem. Dno vyložte lasagnemi, poklaďte dýní a potřete smetanovou směsí. Stejně udělejte ještě nejméně jednu další vrstvu. Zakončete lasagnemi potřenými trochou sýrové směsi.
Dejte na 15 minut zapéct na 180 stupňů.
Posypte zbylým parmazánem a zapečte ještě 5 minut.