Losos v sezamu s lilkovou pastou

Exoticky vypadající či znějící jídlo, ale jednoduché a slavící úspěchy. Lilková pasta je známá jako baba ganoush (ghanoush, ganush, ghannouj nebo ghannoug) v egyptské, resp. moutabal v libanonské kuchyni, připravuje se v obměnách ve všech arabských kuchyních.

2 steaky z lososa
1 lžíce sezamových semínek
sůl

Na lilkový kaviár:
1 větší lilek
1 stroužek česneku
2 lžíce citronové šťávy
nasekaná petrželka
1 lžíce tahini
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř

Lilek omyjte, na několika místech propíchejte vidličkou a dejte péct do trouby na 170 stupňů na asi 30 minut. Poté vydlabejte dužinu, rozmačkejte vidličkou a smíchejte s ostatními ingrediencemi.

Lososa osolte a obalte v sezamu. Dejte do zapékací nádoby a pečte v troubě při 170 stupních 10-20 minut (podle tloušťky masa).

Lososa podávejte s lilkovým kaviárem a pečivem (např. pita chlebem) nebo kuskusem.

losos_v_sezamu_s_lilkovou_pastou

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s