Pan a paní Krokovi. Francouzský toust zapečený s bešamelem a kopou sýra je přesně to, co si chcete dát o víkendu k snídani, zabalit se deky a koukat se, jak venku sněží.
60 g másla + na opečení toustů
30 g hladké mouky
190 ml mléka
1-2 lžíce parmazánu
dobrý bílý chleba (nebo toustový)
plátková šunka
ementál (ve vylepšené verzi použijte gruyére), nahrubo nastrouhaný
dijonská hořčice
muškátový oříšek
sůl, čerstvě mletý pepř
Rozehřejte si troubu na 180 stupňů.
Tousty krátce osmažte z obou stran na másle.
Připravte si bešamel: rozpusťte máslo a opékejte na něm mouku do zlatova – může to trvat cca 2-3 minuty. Postupně přilévejte mléko a důkladně míchejte! Prohřívejte, dokud omáčka nezhoustne. Potom ji dochuťte parmazánem, solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem (s ním to nepřežeňte, jednak je opravdu výrazný a jednak je halucinogenní :))
Opečené chleby potřete dijonskou hořčicí, na polovinu z nich dejte šunku a část strouhaného sýra a přiklopte druhou polovinou.
Spojené tousty naskládejte do zapékací misky nebo na plech (cokoli, co můžete dát do trouby), potřete bešamelem a posypte zbytkem sýra.
Pečte v troubě nejdříve 5 minut na 180 stupňů a následně 3 minuty zapečte pod grilem.
Pro variantu croque madame si během pečení připravte 1 volské oko, které při servírování položíte na chleba.
Buon appétit!