Croque monsieur (a madame)

Pan a paní Krokovi. Francouzský toust zapečený s bešamelem a kopou sýra je přesně to, co si chcete dát o víkendu k snídani, zabalit se deky a koukat se, jak venku sněží.

hdrpl

60 g másla + na opečení toustů
30 g hladké mouky
190 ml mléka
1-2 lžíce parmazánu
dobrý bílý chleba (nebo toustový)
plátková šunka
ementál (ve vylepšené verzi použijte gruyére), nahrubo nastrouhaný
dijonská hořčice
muškátový oříšek
sůl, čerstvě mletý pepř

Rozehřejte si troubu na 180 stupňů.

Tousty krátce osmažte z obou stran na másle.

img_20190105_091539.jpg

Připravte si bešamel: rozpusťte máslo a opékejte na něm mouku do zlatova – může to trvat cca 2-3 minuty. Postupně přilévejte mléko a důkladně míchejte! Prohřívejte, dokud omáčka nezhoustne. Potom ji dochuťte parmazánem, solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem (s ním to nepřežeňte, jednak je  opravdu výrazný a jednak je halucinogenní :))

qrf

Opečené chleby potřete dijonskou hořčicí, na polovinu z nich dejte šunku a část strouhaného sýra a přiklopte druhou polovinou.

qrf

Spojené tousty naskládejte do zapékací misky nebo na plech (cokoli, co můžete dát do trouby), potřete bešamelem a posypte zbytkem sýra.

qrf qrf

Pečte v troubě nejdříve 5 minut na 180 stupňů a následně 3 minuty zapečte pod grilem.

qrf

Pro variantu croque madame si během pečení připravte 1 volské oko, které při servírování položíte na chleba.

qrf

Buon appétit!

hdrpl

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s