Kraków – miniprůvodce

V Krakově jsme byli čtyři dny na začátku listopadu 2016. Je to krásné město se zachovalým historickým centrem včetně židovské čtvrti a s příznivými cenami, což nám v kombinaci s termínem mimo sezónu umožnilo bydlet kousek od městských bran a celkem dost jíst.

Pár drobných postřehů o Krakově:

  • fakt se v Polsku domluvíte česky. A když budete chvíli poslouchat a číst pomalu, tak budete i rozumět.
  • téměř všude zaplatíte kartou. A to včetně záchodků na nádraží nebo automatů na lístky MHD, co jsou skoro na každé zastávce. V Krakově jsme potřebovali hotovost jen na platbu za skříňku na nádraží a karty neberou také automaty na lístky MHD přímo v tramvajích (ty jsou ale jen v novějších typech). Na výletě v Osvětimi jsme ale hotovost potřebovali.
  • co jsme ochutnali z tradiční kuchyně nás moc pozitivně překvapilo a určitě chceme nášup.
  • vlaky tam snad jezdí pozadu. Do Osvětimi vzdálené 70 kilometrů jsme jeli skoro 2 hodiny.
  • v Polsku je ve všech barech, restauracích a klubech zákaz kouření.
  • polština je vtipná. Až půjdete na burgr, tak hovězí se řekne wolowina a hranolky jsou frytki. 😀

Jídlo

Burgertata, Krupnicza 6
Nedejte se odradit hodnocením na 4sq, protože tohle bylo dost fajn. Naše první zastavení, na blind a dobrá trefa. Burgertata je malé bistro, mají nějakých 10 burgrů, varianta malé 100 g masa nebo větší 200 g, hranolky taky malé a velké a pak společné boxy. Překvapí vás houska, která není burgrová, ale typuji to na nějaké local pečivo. Není to ale špatná kombinace, najíte se tu slušně. Bistro je ale malé, mají jen 6 míst u jednoho společného stolu a při větším provozu začíná být dost cítit kuchyně.

Pan Kumpir, Big Red Bustantant, Frytki Belgijskie
Při courání po židovské čtvrti jsme narazili na tenhle příjemný street food plácek v proluce na rohu ulic Świętego Wawrzyńca a Wąska. Náš první pokus byl Pan Kumpir, což je plněná pečená brambora. Ta se vydlabe, smíchá se sýrem a česnekovou omáčkou, vrátí se zpátky a potom se dozdobí podle chuti. My jsme si dali s tvarohem, ředkvičkami a pažitkou. Byla to naprostá bomba. Chuťově, ale i do žaludku. Jednu bramboru jsme společnými silami zdolali jen tak z 80 % a dalších pár hodin jsme se po ulicích jen valili.

Big Red nás zlákal při další cestě, a to především posezením na horní palubě doubledeckeru, protože přeci jen byl listopad a venku jídlo dost rychle chladlo. Dali jsme si fish and chips, což sice není moc local, ale zvládli to dobře. Skvělé bylo hlavně hráškové pyré s mátou.

No a frytki byly prostě frytki, žádný zázrak. Ale to slovo! 😀

Polskie Smaki, Sw. Tomasza 5
Nezalekněte se, že je to spíš takový bufet. Jídlo si objednáte u pultíku a sami si ho taky odnesete. Velká část ho jsou hotovky připravené v ohřívacích nádobách. Ale za malý peníz (40 zlotých, cca 240 korun) jsme se královsky najedli. Dali jsme si polévku z kvásku žurek s vejcem natvrdo, masovou směs se zelím bigos (hodně jako segedín) a pierogi plněné bramborem a sýrem.

Kafe

Coffeece, Przemysłowa 12
Malý kávový bar schovaný v sídlišti rozhodně stojí za opakovanou návštěvu. Je to sice trochu mimo hlavní turistické cesty, ale ne úplně daleko od továrny Oskara Schindlera a krásné vycházky po upraveném nábřeží Visly. Podnik je v berlínském stylu dřevo a kov, mají batch brew a káva je z jejich vlastní pražírny, za kterou stojí lidé z Coffee Proficiency. Bacha, espresso dělají rovnou jako double. A při koupi zrnek je jedno kafe na podnik 😉

Wesola Café, Rakowicka 17
Druhá super kavárna, ale pozor, tahle už je z těch dražších míst (třeba batch brew 9 zl), ale i tak hodně zaplněných. V neděli jsme si tu dali hodně opulentní snídani a bylo dobře, že jsme měli rezervaci. Snídaně z našich letošních cest rozhodně top.

Karma, Krupnicza 12
Etiopie z místní pražírny vyhrála na následném cuppingu Kávového klubu.

Tektura, Krupnicza 7
Tektura je na mapě European Coffee Trip, takže jsme se stavili. Espresso spíš hořké a bylo tu hrozně lidí, takže jsme se nezdrželi. Chtěli jsme si dát irskou, kterou měli velkým písmem na tabuli nad barem, ale právě ji nedělali (nevím proč).

tektura.jpg

Snídaně

Moment, Józefa 26
Podle 4sq je to číslo jedna pro snídaně v Krakowě. Já jsem byla spokojenější ve Wesole, nejen kvůli kafi (protože to místní byla “hotelová” brynda), ale rozhodně za zastávku Moment stojí. Na fotkách najdete Krakovskou snídani (bagel s pomazánkou z uzeného pstruha, smažená vajíčka a salát) a “Naši” snídani (pošírovaná vejce, cottage cheese, croissant s povidly).

Rozhodně nedoporučujeme

Gruzinskie Chaczapuri, Plac Mariacki 8
Aby bylo jasno, chačapuri NENÍ suchá pizza s divnou oblohou  a knedlíčky, kde těsto převažuje nad náplní, prostě nechceš. Vlastně jediná dobrá věc byla grilovaná zelenina, která zachraňovala ty dusivé knedle.

chaczapuri

Pivo

Jako správní pivníci jsme vyzkoušeli i dva místní pivovary.

Stara Zajezdnia, Świętego Wawrzyńca 12
Degustační sada – trochu pitelná IPA, vodový ležák a téměř nepitelné hruškové, medové a tmavé švestkové. Krásný obří prostor, ale pivo tu nepijte. Jídlo jsme neměli, je to hned za rohem od našeho oblíbeného street food plácku.

starazajezdnia.jpg

Bierhalle, Mały Rynek 7
Slušný maibock a průměrná cibulačka. O nic nepřijdete, když sem nepřijdete 😉

Kam dál?

Projděte si židovskou čtvrť Kazimierz, vyšplhejte na Wavel (je to malý kopec), courněte se po nábřeží – náplavky jsou krásně upravené a zatravněné.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s