Krásně dorůžova připravená kachní prsa s asijským nádechem, které jim dodává omáčka s arašídy a pálivý špenát.
Uvedené množství je na 2 porce.
1 větší kachní prso (400 g)
300 g listového špenátu, případně 1 balení mraženého listového špenátu (ne protlak!)*
2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
1 chilli paprička, nakrájená (případně drcená sušená paprička)
2 lžíce sójové omáčky
osmažená cibulka k podávání (seženete v asijských večerkách nebo třeba IKEA)
slunečnicový (případně arašídový) olej, sůl, pepř
Na omáčku
1 lžíce medu
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce octu balsamico
1 lžíce arašídů, nahrubo nasekaných
1-2 cm zázvoru, nastrouhaného najemno
* Mražený špenát dejte do misky, přelijte horkou vodou a nechte rozmrznout. Poté slijte a důkladně vodu vymačkejte.
Čerstvý špenát dobře omyjte (bývá v něm hodně písku) a také vymačkejte přebytečnou vodu.
Doporučuji přečíst si celý recept a zkoordinovat si jednotlivé kroky.
Začněte masem:
Rozehřejte troubu na 190 stupňů a vyberte si pánev, kterou budete moct do trouby dát.
Maso omyjte a důkladně osušte papírovou utěrkou. Kůži nakrojte několika hlubšími dlouhými řezy. Osolte a opepřete.
Na pánvi rozpalte 2 lžíce oleje. Položte na pánev stranou s kůží a smažte 5 minut. Poté na 2 minuty obraťte.
Vraťte zpátky na stranu s kůží a dejte i s pánvi na 5 minut do trouby. Znovu obraťte na 2 minuty.
V poslední fázi potřetí otočte maso na stranu s kůží a nechte ležet na pánvi v troubě, ale už vypnuté s pootevřenými dvířky.
Mezitím si připravte špenát a omáčku.
Na jiné pánvi nechte na 2-3 lžících oleje pomalu smažit česnek. Přidejte k němu papričku a skoro hotové zalijte sójovou omáčkou. Přidejte špenát a nechte zatáhnout (čerstvý), resp. prohřát (mražený).
V misce smíchejte všechny ingredience na omáčku.
Kachní prsa vyndejte z trouby a nakrájejte na plátky. Podávejte na (nahřátých) talířích společně se špenátem posypaným cibulkou a omáčkou.