Salát s polníčkem a pečenými bramborami

Pečené brambory jsou ideální ingredience do zimního salátu. Pokud vám salát nestačí samotný, dejte si ho jako přílohu. Na 2 porce si připravte:

salát_brambory_polníček

3 brambory, varný typ A*
4 hrsti polníčku**
1 lahůdkovou cibulku
60 g černých oliv
2 lžíce kapar
2 lžíce olivového oleje + na pokapání brambor
1 lžíce bílého vinného octa
sůl, čerstvě mletý pepř

* Pokud máte vařené brambory “od včera”, osušte je a zprudka osmažte na trochu vyšší vrstvě slunečnicového oleje.

** Můžete použít i jiný jemný salát, třeba ledový nebo hlávkový. Ne ale třeba rukolu, ta je moc výrazná.

Brambory omyjte a nakrájejte na klínky. Dejte je na papírem vyložený plech, pokapejte trochou oleje (pokud máte rozstřikovač, tak na tohle je ideální) a osolte. Dejte do trouby na 180 stupňů na 15-20 minut (podle velikosti).

Polníček dobře omyjte a osušte (doporučuji odstředivku; za 99 korun má např. IKEA)

Olivy překrojte napůl.

Cibulku nakrájejte na šikmo.

Smíchejte zálivku z oleje, octa, soli a pepře.

Do jednotlivých talířů dejte polníček, olivy, okapané kapary, cibulku, zalijte zálivkou a lehce promíchejte. Přidejte brambory (můžete je předtím nakrájet na menší kousky).

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s