Nakládaná sušená rajčata

Léto ve sklenici.

rajčata, ideálně malá cherry (koupila jsem na trhu za 70 korun za kilo, což mi přijde hodně fér nabídka)
sůl, pepř
provensálské koření
čerstvá bazalka
olivový olej

rajcata susena

Rajčata umyjte a rozkrojte na poloviny. Ideálně z nich také odstraňte tu tvrdou zelenou část pod stopkou.

Na plech dejte papír na pečení a rozložte na něj rajčata řezem nahoru. Osolte, opepřete a posypte provensálským kořením. Dejte do trouby a na 120 stupňů pečte cca 3 hodiny.

Na co je potřeba si dát pozor:
–  Každá trouba peče nerovnoměrně. Je potřeba zhruba v polovině plech otočit, protože v jednom rohu je vždy více teplo.
– Celkový čas pečení záleží hodně na velikosti a vlhkosti rajčat. Berte to tak, že mohou být hotová už za 2,5 hodiny, stejně jako až za 3,5 hodiny. Je potřeba je občas zkontrolovat.

Po dopečení nechte rajčata vychladnout a naskládejte je do vymytých sklenic. Prokládejte je umytými listy bazalky. Poté zalijte olivovým olejem. Rajčata mi takto v lednici vydržela rok a půl!

Já jsem udělala jeden plech. Vyšlo to na cca 1,5 kila rajčat. Nakonec z nich byly dvě střední skleničky.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s