Buřtguláš

Dávno už nejsou „buřty“ jen odpad masového průmyslu. Protože dobré špekáčky jsou ozdobou každé prázdninové chaty. A když se vás s tímto nápadem sejde víc a nemůžete všechno opéct, je to skvělá příležitost si udělat veliký hrnec buřtguláše.
Uvedené množství je na 3-4 porce (takže na ten veliký hrnec ještě násobte).

burtgulas

6 špekáčků, oloupaných a nakrájených na velikost sousta
3 střední cibule, nakrájené na kostky
brambory ve stejném objemu jako špekáčky; oloupané, nakrájené na velikost sousta
1 lžíce sladké papriky*
3 lžíce slunečnicového oleje
5 kuliček nového koření
8 kuliček celého pepře
2 bobkové listy
1 lžíce sušené majoránky
sůl

* Výbornou variantou, jak toto jídlo trochu ozvláštnit, je místo sladké papriky dát uzenou. Seženete ji v kořenářství, v Praze například u Salvátora nebo v Nuslích.

** Pokud máte rádi ostrá jídla, můžete přidat chilli nebo jinou papričku.

V dostatečně velkém hrnci rozehřejte olej a pomalu na něm smažte cibuli. Na rozdíl od klasického guláše není potřeba, aby byla dohněda, stačí, aby byla měkká.

Přidejte buřty a osmažte.

Přisypte papriku a důkladně promíchejte. Smažte asi minutu.

Přidejte brambory a promíchejte. Zalijte horkou vodou, ale pozor – ne tak, aby bylo všechno ponořené! Jen do cca 2/3 objemu. Osolte a přidejte zbytek koření.

Vařte pod pokličkou, dokud brambory nezměknou. Trvá to cca 20-30 minut podle velikosti a odrůdy. Občas zamíchejte.

Na závěr do jídla rozetřete mezi dlaněmi majoránku. Podle potřeba dosolte.

Podávat můžete s pečivem.

 

Advertisement

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s