Kuloár je akce, jde se potkávají „lidi kolem jídla“. Pořádá ji Storyous a ve čtvrtek 25. června proběhla na Novoměstské radnici podruhé. Kromě toho, že máte možnost potkat se na Kuloáru s lidmi z oboru, můžete si poslechnout krátké přednášky a prostřednictvím degustačních porcí poznat několik podniků či projektů. To vše v omezeném množství cca 150 lidí, takže žádná děsivá masovka.
Tentokrát jsme ochutnali osm porcí:
Hot God
Nový podnik z Vršovic, který se veze na současné vlně zájmu o street food z kvalitních surovin a celkovou reinkarnaci toho, co obyčejně považujeme za junk food. V degustačním menu nabídli jednu ze čtyř variant – chilli s mletým hovězím masem, cornflakes a chedarem, která suverénně vedla objednávky, Vietnam s okurkami, mrkví a sušenou cibulkou, což byla moje volba, BBQ a piknik.
Nepotřebuji hot dog jako fast food. Ale čekačka na Kuloáru byla myslím zbytečně dlouhá, protože klukům nějak vázla organizace práce. Náplně hotdogů jsou nápadité, ale pak trochu složitější na konzumaci (i když servírovací krabičky mají velké plus!). Můj Vietnam byl super, až na párek, který mi k tomu neladil. Budu muset ještě na inspekci.
Plevel
Vegetariánská a veganská restaurace z Vršovic a Jindřišské pro mě není neznámou. Jejich degustační porce „Avokádový tataráček a cizrnový hummus s koprovým krekrem“ mě trochu zklamala. Guacamole a hummus jsou taková ta veganská jídla, která „neurazí“. Protože šlo o prezentaci pro lidi, kteří se jídlem zabývají a nejsou tak úplně „běžní“ strávníci, čekala bych něco odvážnějšího. Ale měli to dobré, to zas ne že ne.
Korejská kuchyně
Pro mě absolutní top celého večera. Rýže s hovězím masem a řasou, kimchi a nakládaná ředkev a řapíkatý celer. Všechno v naprosto vyrovnaném poměru, úhledně připraveno a s úsměvem servírováno od Terky nebo Julie. Divoká karta pro amatérský projekt se organizátorům povedla a těším se příště na další překvapení.
Cukrárna Alchymista
Jeden z dezertů představil loňský vítěz Cheesecake festu, letenský Alchymista. V nabídce měli dva bezové „číské dorty“, jeden s českou a jeden s francouzskou bezinkou. Hodilo se proto přijít ve dvou a srovnat. Oba dorty byly o hodně jemnější, než jsme v Čechách zvyklí, spíš ve stylu legendárního Five Elephant. U mě vyhrála česká varianta, která měla nakyslejší tvarohové tóny a připomínala mi pribiňáka.
Angelato
Už hodně provařená „nejlepší zmrzlina v Praze“ přivezla svoje nejoblíbenější kousky, takže vybrat z šesti příchutí ty dvě degustační bylo dost složité. Nakonec jsem si dala parmazánovou s vlašskými ořechy, kterou znám jen z ochutnávání, přeskočila nejmilejší mangovou a doplnila slaným karamelem. Naštěstí to bylo to poslední, co jsem snědla, protože mě zmrzka dost napucla.
Falkon
Když byla po hotdogu žízeň, zachránil to létající pivovar. Kuba Veselý připravil dvě pochoutky – Session IPA Metropolitan a 19° ALE. Já jsem začala ipou (na obrázku), a k ejlu jsem se nedostala, protože žízeň měli asi všichni a Falkon je zárukou skvělé chuti. Postupem večera se dopila i IPA, takže došlo na pivní pálenku a já opět musím Kubu pochválit.
O Kubovi a létajícím pivovaru se můžete dozvědět víc v jeho profilu Storyous nebo v pivním Meleme.
Na břehu Rhôny
Ač to máme za rohem, do této francouzské vinárny se zahrádkou v klidné části Rohanského nábřeží jsem zatím nezavítala. Takže když nejde Mohamed k hoře.. 🙂 Vedle skleničky francouzského vína si pro nás rhôňané připravili plátek dýňové bagety s rillettes. Odpustila bych si ty brusinky nahoře, ale jinak bez chyby.
Original Coffee
Druhá hora, která tento večer přišla k Mohamedovi. Skvělou tečkou za zmrzlinou byla káva od OC. Připravili si pro nás svěží ledový filtr z Kolumbie (a já ho vdechla bez focení; na KafeBlok ho vyfotit stihli). V OC potkáte dvojnásobnou vítězku českého mistrovství v cuptastingu Zuzku Černou, takže o kvalitu nabízené kávy se bát nemusíte.
Toto setkání bylo podle mě více než vydařené. Skladba představených projektů mi sedla a celkově jsem si večer moc užila. Díky organizátorům a těším se na podzimní setkání. Soukromě si budu přát, aby se tam představil nějaký cider, přeci jen je podzim sezónou jablek 😉