Bezlepkové palačinky, které si můžete udělat na slano i na sladko. Protože je ale pohanka mírně nahořklá, o něco lepší jsou ve slané variantě. Uvedené množství je na 4 porce.
150 g pohankové mouky
400 ml mléka
1 vejce
špetka soli
+ slunečnicový olej (na smažení)
Všechny suroviny smíchejte s míse a nechte alespoň 15 minut stát při pokojové teplotě. Dostanete hustší těsto.
Rozpalte nepřilnavou pánev a pomocí mašlovačky na ní rozetřete trochu oleje. Nalijte těsto, rozetřete do tenké vrstvy a po ztuhnutí otočte na druhou stranu. Uchovávejte v teple (například mírně nahřáté troubě, dokud neuděláte palačinky ze zbytku těsta.
Tip na slanou náplň:
1 balení mraženého listového špenátu (nebo 500 g čerstvého)
100 g plátkové šunky, nakrájené na menší kousky
100 g tvrdého sýra (např. goudy, čedaru, ale třeba i uzeného), nastrouhaného nahrubo
1 kelímek zakysané smetany
100 ml smetany ke šlehání
1 menší cibule, najemno nakrájená
1 stroužek česneku, nasekaný
1 lžíce slunečnicového oleje
sůl, pepř
Špenát zalijte horkou vodou, nechte povolit, slijte a vymačkejte z něj přebytečnou vodu.
Na oleji osmažte dozlatova cibuli a česnek. Přidejte špenát a nechte prohřát.
Zalijte smetanou ke šlehání a prohřejte.
Osolte a opepřete.
Na palačinku dejte špenát, šunku, zakysanou smetanu a nastrouhaný sýr. Zabalte.