Kynuté šneky – s pudinkem nebo se skořicí

Základem je kynuté těsto, používám stejné i na klasické buchty.

na těsto:
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
21 g čerstvého droždí
250 ml mléka
75 g cukru moučka
10 g vanilkového cukru
1 žloutek
3 lžíce slunečnicového oleje
1,5 lžíce rozpuštěného másla
kůra z půlky citronu
špetka soli
Z uvedeného množství jsem udělala cca 30 malých šneků ze tří rolek.

na skořicovou náplň (1 rolka):
1 jablko nebo hruška
skořice
rozinky (můžete použít i předem naložené v rumu)

na vanilkovou náplň (1 rolka):
vanilkový pudink – 1 porce
můžete přidat i rozinky

V míse smíchejte obě mouky. Přidejte máslo, oba cukry a olej. Ve většině mléka rozmíchejte žloutek, ve zbytku rozpusťte droždí. Přidejte ještě olej a kůru a vypracujte vláčné těsto. Nechte v míse zakryté utěrkou kynout asi dvě hodiny, až těsto zdvojnásobí objem.
Těsto rozdělte na třetiny. Tu část, se kterou ještě nepracujete, zakryjte čistou utěrkou, aby neoschla.

Těsto rozválejte na co nejvíce pravidelný obdélník. Jeho šířka určí, jak velké budete mít šneky. Na dvě třetiny rozetřete náplň. Pro ilustraci jsem si s dovolením vypůjčila slovenskou vlajku – náplň patří na červenou a modrou část. Nezapomeňte, že nejde o štrúdl, takže náplň dejte opravdu až ke krajům.

Po širší straně srolujte a poté ostrým nožem nakrájejte na kousky cca 1-1,5 centimetru široké. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem.

Pečte na horkovzduch 160 stupňů 12-15 minut, podle velikosti šneků.

kynute_sneky
Advertisements

One thought on “Kynuté šneky – s pudinkem nebo se skořicí

  1. Pingback: Vanilkový pudink | Kvíčala na talíři

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s