Škvarkové placky

Klasika klasik. Miluju dát si je ještě teplé se studeným mlékem.

500 g hladké mouky
250 g škvarků, mletých
1,5 lžičky soli
20 g čerstvého droždí
1 vejce
asi 250 ml mléka (+ na potírání)
půl lžičky cukru krupice
1 lžíce hrubé mouky

Do několika lžic teplého mléka dáme na špičku nože cukr, lžičku hrubé mouky a droždí. Promícháme a necháme v teple asi 20 minut vzejít kvásek.

Do mísy dáme hladkou mouku, mleté škvarky, vejce, sůl a kvásek. Postupně přidáváme mléko a vytvoříme tužší těsto. Opět přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout asi 1 a půl až 2 hodiny.

Po vykynutí tvoříme placky velké asi jako lívanec, spíš vyšší. Dáme na plech vyložený pečicím papírem. Na placky uděláme nožem mřížky (čímž se trochu zplácnou, proto jsme je dělali vyšší), potřeme mlékem a necháme na plechu ještě asi 15 minut kynout. Pokud chcete, můžete placky posypat mákem.

Pečeme na 180 stupňů 20-25 minut dorůžova.

skvarkove_placky

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s