Chuť této husté a syté polévky mě naprosto uchvátila a česnekové pečivo ji dotahuje k dokonalosti.
400 g žampionů, očištěné a nakrájené na kousky velikosti sousta
1 střední pórek, důkladně promytý a nakrájený na kolečka
1 stroužek česneku, nakrájený na plátky
2 lžíce másla
1 lžíce tymiánu
2 lžíce sojové omáčky
150 ml smetany ke šlehání
sůl, pepř
k podávání
chleba
česnek
olivový olej
(nebo bagety a máslo)
V konvi si ohřejte vodu.
V hrnci rozehřejte máslo a krátce na něm osmažte česnek a tymián. Přidejte pórek a smažte asi 4 minuty.
Přidejte houby, zalijte horkou vodou, osolte a přidejte sojovou omáčku.
Nechte asi 20 minut vařit, než budou houby měkké.
Rozmixujte tyčovým mixérem, vmíchejte smetanu a prohřejte. Podle chuti dosolte a opepřete.
Rozehřejte troubu na 180 stupňů a cca 10 minut v ní pečte plátky pečiva, než bude křupavé a začne zlátnout. Pečivo potřete česnekem a chleba zakapejte olivovým olejem / bagetky potřete máslem.