Bejgly, bágly a bagely

Hutné kroužky, které si zamilujete a nejen proto, že jsou to pečené knedlíky 🙂

Ingredience jsou na 12-14 kousků, podle velikosti.

na těsto:
750 g hladké mouky
20 g čerstvého droždí
1 lžíce soli
2 lžíce krupicového cukru
3 lžíce slunečnicového oleje
1/2 litru vlažné vody
na vaření:
4 lžíce krupicového cukru
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce soli
na potření:
1 bílek

Ve vodě rozpusťte droždí, cukr, sůl a rozmíchejte olej. Postupně vmíchávejte mouku a spojte do pružného těsta. Nechte alespoň hodinu kynout na teplém místě.

Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a ještě jednou prohněťte. Těsto rozdělte na malé kousky a tvarujte bochánky velikosti dlaně. Potom palcem od mouky udělejte uprostřed díru a kroužky odkládejte na utěrku.

Rozpalte si troubu na 230 stupňů.

Dejte vařit tři litry vody a přisypte do ní cukr, sůl a prášek do pečiva. Opatrně vložte bagely a vařte 1 minutu. Vyjměte děrovanou naběračkou a položte na papír na plech. Vařte kroužky postupně, jinak se vám zdeformují.

Potřete bílkem a dejte do trouby. Na dno trouby dejte ohnivzdornou misku se studenou vodu (nebo další plech). Pečte 20 minut. Nechte ještě 5 minut odpočívat v teple a potom dejte vychladnout na mřížku.

Časté podávání je s uzeným lososem, sýrem philadelphia (nebo tvarohem) a zeleným salátem. Vyzkoušejte také pomazánku z uzeného lososa.

bagely

Advertisements

One thought on “Bejgly, bágly a bagely

  1. Pingback: Pomazánka z uzeného lososa | Kvíčala na talíři

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s