Nenáročné na přípravu i na ušpiněné nádobí = ideální 🙂
800 g hovězího masa, například zadního nebo loupané plece, nakrájené na kousky velikosti sousta
500 g žampionů, oloupaných a nakrájených na čtvrtky
2 cibule, nakrájená na kolečka
2 hrsti sušených rajčat, pokrájených
500 ml drůbežího vývaru
150 ml suchého bílého vína
40 g hladké mouky
1 lžička sušeného tymiánu
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Maso lehce osolte a opepřete. V hrnci, který můžete dát i do trouby*, rozehřejte olej a zprudka osmažte maso. Poprašte ho moukou a nechte zatáhnout. Maso vyjměte z hrnce.
Do hrnce nasypte cibuli a opékejte 2 minuty (podle poteby přidejte trochu oleje). Přidejte žampiony a opékejte 5 minut. Zalijte vínem a vývarem a přiveďte k varu. Přidejte maso a dejte hrnec do trouby.
Přiklopené pokličkou pečte 3 hodiny na 150 stupňů. Občas promíchejte a podle potřeby dolijte vývar. Cca půl hodiny před koncem přidejte rajčata a tymián.
Podívejte s bramborovou kaší**.
** Bramborová kaše: brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte ve slané vodě do měkka. Slijte. Zahřejte mléko a v něm nechte rozpustit kousek másla. Mlékem zalijte brambory a důkladně rozšťouchejte šťouchadlem na brambory (další variantou je tyčový mixér, konzistence bude hladší). Podle chuti dosolte.
* Já mám litinový hrnec z Ikea Senior a jsem s ním nad míru spokojená.