„Tian“ je provensálská zapékací nádoba a používá se především na zeleninu.

/Z kuchařky Provence – Škola provensálské kuchyně/
4 střední cukety (já použila dvě zelené a dvě žluté)
4 lžíce olivového oleje
100 ml smetany
100 g sýra gruyére, nastrouhaného*
½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
1 lžička sušené šalvěje
sůl, pepř
* Seženete v sýrových obchodech typu Cheesy.
Cukety nakrájejte na kolečka tlustá asi 1 centimetr a následně rozkrojte na čtvrtky.
Ve větší pánvi rozehřejte olej a cukety na něm pomalu opékejte do měkka (asi 15-20 minut).
V zapékací nádobě (nebo míse) smíchejte všechny ingredience kromě poloviny sýra, kterým na závěr směs posypte
Zapékejte v troubě na 200 stupňů 15-20 minut. Podávejte horké.
Pingback: Test kuchařky – Provence | Kvíčala na talíři