Salát, který stojí na dobrých ingrediencích, takže ne že se ošidíte. Hezky běhejte po obchodech a shánějte to nejlepší!
/ Z kuchařky Provence – Škola provensálské kuchyně/
1 salát batavia
4 rajčata
4 vejce, uvařená natvrdo, oloupaná a nakrájená na čtvrtky
3 jarní cibulky
200 g zelených fazolek (čerstvých!)
1 červená paprika
150 g tuňáka v konzervě
1 ančovička naložená v oleji, pokrájená*
2 lžíce černých oliv, pokrájených*
2 lžičky citronové šťávy
sůl, pepř
Na dresink:
6 lžic olivového oleje
1 stroužek česneku, utřený
5 lístků bazalky, nasekaných najemno
1 lžíce bílého vinného octa
sůl, pep
* V Praze jsem úžasné olivy i výbornou ančovičku brala v řeckém obchodě Olympia, Radhošťská 1.
Ingredience na zálivku smícháme v misce a necháme odpočinout.
Zeleninu omyjeme. Salát natrháme na kousky, rajčata nakrájíme na klínky, papriku zbavíme semeníku a nakrájíme na tenké proužky. Jarní cibulky pokrájíme na kolečka.
Připravíme si fazolky – z obou stran okrájíme oschlé konce. Fazolky vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme 8-10 minut podle velikosti. Slijeme a ihned schladíme velmi studenou vodou. Tak zůstanou zelené.
Salát skládáme v několika vrstvách. Na dno mísy položíme listy salátu, posypeme rajčaty, paprikou, fazolkami a cibulkami. Opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny přísady.
Zbytek děláme až těsně před podáváním: prošleháme dresink a salát jím zalijeme, opatrně promícháme. Na salát poklademe kousky tuňáka, kousky ančovičky, olivy a čtvrtky vajec. Osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Ihned podáváme.
Pingback: Test kuchařky – Provence | Kvíčala na talíři