Jeden ze základních kamenů francouzských dezertů. Kyselý, a přece sladký, a tak jemný.. ňam!

/Z kuchařky Provence – Škola provensálské kuchyně/
Na křehké těsto na formu o průměru 23 cm:
125 g hladké mouky
63 g másla
špetka soli
1 lžíce cukru krupice
1,5 lžíce vody
1 žloutek
Na náplň:
šťáva ze 2 citrónů
kůra z 2 citrónu
2 vejce
2 žloutky
200 ml smetany
150 g cukru
Na ozdobu:
plátky z 1 citrónu
5 lžic cukru
100 ml vody
Mouku smícháme s cukrem a solí. Přidáme vodu, žloutek a máslo a rukama zpracujeme do hladkého těsta. Zabalíme do utěrky nebo fólie a necháme alespoň dvě hodiny v chladu.
Těsto vyválíme do tenka a vyložíme s ním formu včetně okrajů. Propícháme vidličkou. Prázdný korpus pečeme 15 minut na 180 stupňů (160 horkovzduch).
Všechny ingredience na náplň smícháme dohromady.
Sundáme fazole i papír a zalijeme náplní. Pečeme 40 minut na 200 stupňů.
Vodu s cukrem pomalu zahříváme, než se cukr rozpustí. Po třech minutách přidáme plátky citrónu a pomalu vaříme 15 minut. Hotový koláč poklademe plátky citrónu. Můžeme ještě pokapat cukrovým sirupem, který se nám vyvařil.
Pingback: Test kuchařky – Provence | Kvíčala na talíři