Kombinace špenátu a kozího sýra nikdy nezklame a pozvedne i jinak ne příliš zajímavou polentu.
100 g polenty
200 ml mléka
50 g parmazánu
1 balení listového špenátu (může být mražený)
2 červené cibule, nakrájené na kolečka
150 ml smetany
3 vejce
1 lžíce másla
100 g čerstvého kozího sýra (to je ten drobivý)
sůl, pepř
Mléko a stejné množství vody přiveďte k varu. Vsypte polentu a za stálého míchání uvařte (cca 5-10 minut). Přidejte máslo, parmazán, důkladně osolte a opepřete.
Formu na koláč (průměr 23) vymažte máslem a na dno rozetřete polentu.
Špenát rozmrazte a důkladně z něj vymačkejte vodu. Osolte a rozprostřete na polentu. Posypte cibulí.
Vidličkou rozšlehejte vejce, osolte a smíchejte se smetanou. Vmíchejte rozdrobený kozí sýr. Směsí polejte koláč.
Pečte 35 minut na 170 stupňů.