Kmínový chleba s pivem – nekynutý

Na 1 formu (údajně 12 porcí) si připravte:

500 g hladké mouky
2 lžíce krupicového cukru
1 lžíce kypřícího prášku do pečiva
1,5 lžičky soli
1 lžička jedlé sody
60 g másla
4 lžičky kmínu
2 vejce
180 ml podmáslí
180 ml piva (dávala jsem světlé)

V jedné míse smíchejte mouku, cukr, prdopeč, sůl, sodu a kmín. Nastrouhejte do ní máslo. V druhé misce rozšlehejte vejce s podmáslím a přidejte většinu piva. Nalijte do suché směsi a umíchejte řidší těsto. Podle potřeby můžete přidávat zbytek piva.

Těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a asi 10 minut jemně zpracovávejte.

chleba_2_testo

Těstem vyplňte formu na chlebíček (cca 13×23 cm; já mám formu z Ikea, která má 1,3 litru a je přesná) a na povrchu párkrát nařízněte.

chleba_3_veforme

Pečte uprostřed trouby na 180 stupňů cca hodinu až 70 minut, potom vyzkoušejte špejlí, která by po vytažení měla být suchá.

chleba_4_vtroube

Já jsem připravila poloviční dávku, které také stačil poloviční čas (a proto je to na fotkách takový zakrslík).

chleba_5_hotovy

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s