Svěží a lehká kombinace, ve které si užijete bílý chřest. Vedle varianty s krůtím masem si můžete jídlo připravit i vegansky, obměnu najdete na konci receptu.
500 g krůtích prsou, nakrájených na proužky nebo kostky velikosti sousta
8-10 pazochů bílého chřestu
1 cibule, nakrájená na půlkolečka
2 stroužky česneku, nasekané
2 lžíce zelené kari pasty
200 ml kokosového mléka (malá plechovka)
2 lžičky zeleného pepře (může být nakládaný)
2 listy kaffirové limety*
2 plátky limetky
1 lžíce rybí omáčky
olivový olej
+ limetka a jasmínová nebo basmati rýže k podávání
* Pod názvem Kaffir lime leaves koupíte v Mark & Spencers. Mívají je také větší vietnamské večerky.
Připravte si chřest: ulomte mu spodní tvrdou část stonku (tlakem povolí právě v místě, kde už není dobrý) a celý ho oloupejte škrabkou. Nakrájejte na cca 1,5 cm dlouhé kousky.
Ve woku rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli a lehce osolené maso.
Přidejte česnek a kari pastu, kterou dobře rozmíchejte. Po dvou minutách zalijte kokosovým mlékem, přidejte zelený pepř, plátky limetky a limetové listy a přiveďte k varu.
Přidejte chřest a vařte doměkka, cca 8 minut. Můžete ještě přidat vodu, abyste měli víc omáčky.
Dochuťte rybí omáčkou a podávejte s rýží a limetou (případně přidejte pár plátků limety rovnou k rýži, když ji vaříte).
Jídlo můžete připravit i ve veganské variantě. Místo krůtího masa zvolte uzené tofu, které ale osmažte samostatně na pánvi a přidejte do směsi až na konci. Vynechte také rybí omáčku a dochuťte jen solí.