Bagety

Vypadá to složitě, ale není. Postup je časově náročný, ale práce není moc, většinou čekáte, až to vykyne 😉 Úspěch a obdiv zaručen. Ingredience jsou na 4 bagety.

kvásek:
150 g hladké mouky
100 g žitné celozrnné mouky
200 ml vody
10 g čerstvého droždí

těsto:
170 ml vody
1,5 lžičky soli
360 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí

Nejdříve si připravte kvásek. Smíchejte obě mouky, droždí rozpusťte v troše vody a se zbytkem vody smíchejte s moukami. Utěsněte (například víčkem nebo potravinovou fólií a nechte 12-24 hodin na teplém místě.

V den D si rozpusťte ve vodě sůl, vmíchejte mouku a na konec přidejte droždí (opět rozpuštěné v troše vody) a kvásek. Míchejte v misce, až se těsto spojí. Potom ho nechte asi hodinu kynout na teplém místě. (Pokud máte domácí pekárnu, dejte do ní všechny ingredience v pořadí uvedeném v přehledu, kvásek na konec a dejte na program na hnětení a kynutí).

Po hodině vyjměte těsto, prohněťte na pracovní desce a vytvarujte 4 koule. Zakryjte je utěrkou a nechte je na desce dalších 15 minut kynout.

Potom z nich udělejte válečky, položte na plech na pečení (ideálně dvě na jeden plech), zakryjte utěrkou a nechte kynout 1 hodinu.

Nyní zbývá finální fáze – troubu rozehřejte na 240 stupňů a do spodu trouby dejte plech/žárovzdornou misku s vodou. Do těsta udělejte žiletkou několik zářezů. Bagety pečte 16 minut.

Nechte vychladnout na mřízce a krmte se ještě vlažnými 🙂

bagetky04
bagetky01
bagetky02
Advertisements

4 thoughts on “Bagety

  1. Pingback: Králík Braillon | Kvíčala na talíři

  2. Pingback: Platýs s kapary a citronovou omáčkou | Kvíčala na talíři

  3. Pingback: Slávky na víně | Kvíčala na talíři

  4. Pingback: Halibut na citrónech | Kvíčala na talíři

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s