Dokonalá kombinace několika základních surovin a téměř bezpracná příprava udělají z tohoto jídla francouzských pastevců i vašeho favorita.
6 brambor
150 g slaniny v celku, nakrájené na kousky
1 – 1 a ½ cibule, nakrájené na kolečka
150 g sýru Reblochon*, nastrouhaného nahrubo
1 dl suchého bílého vína
* Reblochon je zrající sýr z kravského mléka s pevnou kůrkou. Řádně smrdí, tak se na to připravte. Seženete ho například v Sýrárně na Jiřího z Poděbrad v Praze.
Brambory oloupejte, nakrájejte na cca 1cm plátky a asi 5 minut předvařte.
Do zapékací nádoby dejte polovinu brambor, přidejte cibuli a slaninu a zakončete bramborami. Nahoru nasypte sýr a zalijte vínem.
Pečte na 180 stupňů asi 30 minut.
Tip: Pokud zvolíte několik menších zapékacích nádob, můžete v nich jídlo rovnou podávat, což je mnohem efektnější.