Jedna z výtečných a jednoduchých možností, jak si v sezóně chřest vychutnat.
1 svazek zeleného chřestu (400 g) – jak na něj
250 g rýže na rizoto (arborio)
1 cibule, nakrájená najemno
zeleninový vývar (nebo chřestový, co si připravíte sami v dalších krocích)
špetka šafránu
1 lžička másla
strouhaný parmazán
olivový olej, sůl, pepř
Připravte si chřest podle návodu. Do vroucí osolené vody vsypte dřevnaté stonky a vařte 2 minuty.
Přidejte zbytek a vařte 1,5 minuty.
Děravou naběračkou vyberte dlouhé stonky s hlavičkami. Ochlaďte ledovou vodou.
Vývar s dřevnatými spodky udržujte horký.
Dlouhým stonkům ulámejte hlavičky.
Prostřední část nakrájejte na cca 1cm kousky.
A nyní hurá na samotné rizoto:
Ve středním hrnci nechte na oleji zesklovatět cibuli. Přidejte rýži a krátce nechte obalit v tuku.
Zalijte naběračkou chřestového vývaru a přidejte šafrán a kousky chřestu (ne hlavičky!). Nechte vývar vsáknout do rýže a takhle postupně po troškách přidávejte vývar, až se rýže uvaří. Je potřeba častěji míchat.
Pokud vám nevystačí chřestový vývar, připravte si zeleninový. Vyvařené dřevnaté stonky na konci vyhoďte.
Když je rýže na skus „tak akorát“, odstavte z ohně a vmíchejte 1 lžičku másla, 1 lžíci olivového oleje a 3 lžíce strouhaného parmazánu.
Dosolte a opepřete dle chuti.
Podávejte s parmazánem a hlavičkami chřestu.
Pingback: Chřest a jak na něj | Kvíčala na talíři