Holandská omáčka

Teplá žloutková omáčka, která se nejčastěji podává s chřestem nebo krevetami (nebo obojím 🙂

holandska_omacka

5 žloutků
6 lžic mléka nebo smetany
1 lžíce másla, rozpuštěná
1 lžička bílého vinného octa
sůl, pepř*

* Může být bílý, ale není to povinné 🙂

Všude píšou, že příprava je složitá. Mně se ale omáčka zatím pokaždé povedla, takže vám se povede taky. Neztrácejte nervy.

Ve vodní lázni (která by se neměla vařit) šlehejte žloutky (já používám obyčejnou metličku), sůl, pepř a smetanu/mléko, než směs začne houstnout. Může to trvat pár minut, vytrvejte!
Postupně přidávejte rozpuštěné máslo a přitom stále šlehejte!
Už mimo vodní lázeň dochuťte octem – omáčka by měla být navinulá, nikoli ale primárně kyselá.
Podávejte ještě teplé.

K podávání můžete připravit chřest a/nebo krevety.

Příprava chřestu:
Chřest důkladně umyjte (především v hlavičkách se schovává křupavý písek).
Ze stonků odstraňte výčnělky.
Zlomte dřevnaté spodky stonků (chřest praskne v tom správném místě) a vyhoďte je (nebo schovejte na vývar).
Vsypte do vroucí osolené vody a vařte 1,5 minuty.
Ochlaďte ledovou vodou.

Příprava krevet:
Na olivovém oleji krátce osmažte stroužek česneku nakrájený na plátky. Přidejte krevety a z obou stran krátce opečte (cca 3 minuty z každé).

Podávejte s pečivem.

chrest_s_holanskou_omackou_a_krevetami

Advertisement

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s