Ribolita

Žádné ryby v tom nejsou. Kouzlo této italské fazolové polévky spočívá v tom, že se jí udělá hodně, následně se ohřívá celá a  a s každým dalším ohřátím (ri-bolita/re-boiled) je lepší a lepší.

200 g bílých fazolí (rozhodně doporučuji v konzervě ve slaném nálevu; ušetříte si tím hodinu až dvě vaření)
1 cibule, najemno nakrájená
1 menší pórek
4-5 stonků řapíkatého celeru
2 mrkve
1 chilli paprička
1 lžička rozmarýnu
2 stroužky česneku, nasekané
2 lžičky tymiánu
1 a ½ litru zeleninového vývaru
50 g parmazánu
bagety, máslo

Na oleji asi 10 minut zvolna osmažte cibuli, pórek, mrkev a celer. Přidejte vývar, fazole, papričku a rozmarýn. Pokud jste měli fazole sušené, vařte hodinu až dvě, podle velikosti, než fazole změknou. U konzervovaných vařte asi 10-15 minut, než změkne celer.

Přidejte nasekaný česnek a tymián.

Odeberte asi třetinu polévky stranou, vodu i zeleninu. Zbytek rozmixujte tyčovým mixérem. Vráťte nerozmixovanou část a prohřejte. Podle chuti dosolte.

Bagety nakrájejte na plátky, potřete máslem a z obou stran opečte na pánvi. Posypte parmazánem a necháme krátce zapéct v troubě.

Polévku podávejte tak, že do talíře vložíte jeden až dva opečené chleby a přelijete je polévkou.

(Jak vidno na fotce, já jsem chleby tentokrát nedělala.)

ribolita
Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s