Samozřejmě že není jako z pece, ale na domácí poměry ji hodnotím jako nadstandardní. Hlavním předpokladem je pochopitelně těsto.
na těsto:
500 g hladké mouky
1 kostka droždí
lžička soli
špetka cukru
250 ml vody
7 lžic olivového oleje
Kostku droždí rozmíchejte ve 100 ml vlažné vody spolu se špetkou cukru.
Mouku smíchejte se solí a udělejte do ní důlek. Do něj vlijte vodu s droždím. Vodu smíchejte s trouchou mouky, zakryjte utěrkou a nechte 15 minut odpočívat.
Do směsi přidejte 7 lžic olivového oleje a asi (!!!) 150 ml vlažné vody. Zpracujte vláčné těsto. Vodu přidávejte postupně, může to být víc, nebo taky méně. Těsto dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě. Já osobně využívám stolní lampičky se starými žárovkami, co těsto krásně nahřejou. 🙂
Těsto ještě jednou prohnětejte a vyválejte na placku. Tu zdobte dle chuti či zásob. Pečte 15 minut při 180 stupních.
————————————————————————–
Jsou dva klasické základy, rajčatový a smetanový.
na rajčatový základ:
6 oloupaných rajčat, nebo 1 konzerva
1 stroužek česneku
olivový olej
sůl, pepř
sušený tymián
bazalka (čerstvá či mražená)
Na lžíci olivového oleje krátce osmažte nasekaný česnek. Přidejte nakrájená oloupaná rajčata (z konzervy bez šťávy) a prohřejte. Přidejte sůl, pepř, sušený tymián a nasekanou bazalku. Ještě prátce prohřejte. Můžete i zahustit lžičkou kukuřičného škrobu smíchaného se lžící vody.
Smetanový základ se pak samozřejmě hodí pro klasické tři a více sýrů, ale možností je naštěstí nepočítaně.
