Francouzský pečený krém, návykový.
250 ml smetany
3 žloutky
1 vanilkový lusk
50 g cukru moučka
třtinový cukr na dokončení
Uvařte si asi 1,5 litru vody (v rychlovarné konvici) a troubu předehřejte na 165 stupňů.
Lusk podélně nařízněte, vydlabejte náplň (dobře to jde kulatou špičkou jídelního nože) a tu přidejte do smetany. Nakonec přideje i samotný lusk. Smetanu pomalu zahřívejte.
Žloutky umíchejte s moučkovým cukrem.
Horkou smetanu (ještě před bodem varu) přes sítko pomalu, za stálého míchání, přilévejte do žloutků. Touto směsí naplňte zapékací misky.
Misky naskládeje na plech či do pekáče a opatrně kolem nalijte horkou vodu. Dejte do trouby na 30-35 minut. Krém by měl být ztuhlý, trochu se klepající.
Nechte vychladnout. Takto předpřipravený vydrží v chladu pod potravinovou fólií i týden – když vydržíte vy 🙂
Před podáváním posypte třtinovým cukrem, který pak rozpálíte na karamel. Nejlépe se to dělá s flambovací pistolí. Dá se také zapéct na několik minut pod rozpáleným grilem v troubě, při tom se ale většinou ohřeje i samotný krém.