Crème brûlée

Francouzský pečený krém, návykový.

250 ml smetany
3 žloutky
1 vanilkový lusk
50 g cukru moučka
třtinový cukr na dokončení

Uvařte si asi 1,5 litru vody (v rychlovarné konvici) a troubu předehřejte na 165 stupňů.

Lusk podélně nařízněte, vydlabejte náplň (dobře to jde kulatou špičkou jídelního nože) a tu přidejte do smetany. Nakonec přideje i samotný lusk. Smetanu pomalu zahřívejte.

Žloutky umíchejte s moučkovým cukrem.

Horkou smetanu (ještě před bodem varu) přes sítko pomalu, za stálého míchání, přilévejte do žloutků. Touto směsí naplňte zapékací misky.

Misky naskládeje na plech či do pekáče a opatrně kolem nalijte horkou vodu. Dejte do trouby na 30-35 minut. Krém by měl být ztuhlý, trochu se klepající.

Nechte vychladnout. Takto předpřipravený vydrží v chladu pod potravinovou fólií i týden – když vydržíte vy 🙂

Před podáváním posypte třtinovým cukrem, který pak rozpálíte na karamel. Nejlépe se to dělá s flambovací pistolí. Dá se také zapéct na několik minut pod rozpáleným grilem v troubě, při tom se ale většinou ohřeje i samotný krém.

creme_brulee
Finální fáze přípravy:
creme_brulee_priprava
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s