Koláč z křehkého těsta

Vlastně jde hlavně o recept na křehké těsto, protože náplň si můžete přizpůsobit chuti a ledničce.

250 g hladké mouky
120 g másla, nakrájeného na kousky
2 lžíce cukru krupice
1 žloutek
3 lžíce studené vody

Vystačí na 1 koláčovou formu průměru 23 cm.

Smíchejte mouku s cukrem, přidejte máslo, žloutek a vodu a postupně vypracujte pružné těsto. Nechte ho půl hodiny odpočinout v lednici.

Těsto vyválejte a vyložte jím vymazanou formu. Propíchejte na několika místech těsto vidličkou a pečte 20 minut na 160 stupňů horkovzduch.

Následně naplňte formu vhodnou náplní a pečte dalších 20-30 minut, než náplň zpevní.

Návrhy náplně:
– 1 kelímek tučného tvarohu, moučkový cukr (případně sníh z jednoho bílku)
– 1 kelímek husté zakysané smetany, 100 cukru krupice, 30 g mouky, 3 žloutky

Samozřejmě můžete přidat i ovoce dle chuti a sezóny.

kolac_z_krehkeho_testa
Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s