Vlastně jde hlavně o recept na křehké těsto, protože náplň si můžete přizpůsobit chuti a ledničce.
250 g hladké mouky
120 g másla, nakrájeného na kousky
2 lžíce cukru krupice
1 žloutek
3 lžíce studené vody
Vystačí na 1 koláčovou formu průměru 23 cm.
Smíchejte mouku s cukrem, přidejte máslo, žloutek a vodu a postupně vypracujte pružné těsto. Nechte ho půl hodiny odpočinout v lednici.
Těsto vyválejte a vyložte jím vymazanou formu. Propíchejte na několika místech těsto vidličkou a pečte 20 minut na 160 stupňů horkovzduch.
Následně naplňte formu vhodnou náplní a pečte dalších 20-30 minut, než náplň zpevní.
Návrhy náplně:
– 1 kelímek tučného tvarohu, moučkový cukr (případně sníh z jednoho bílku)
– 1 kelímek husté zakysané smetany, 100 cukru krupice, 30 g mouky, 3 žloutky
Samozřejmě můžete přidat i ovoce dle chuti a sezóny.