Medové sušenky

Dopřávejte si cukroví celoročně!

125 g másla
100 g krupicového cukru
1 žloutek
1 lžička jedlé sody
260 g hladké mouky (+ navíc)
4 lžíce medu

Máslo nechte povolit při pokojové teplotě. Umíchejte ho s cukrem a postupně zašlehejte žloutek. Vmíchejte mouku se sodou a med. Množství mouky hodně závisí na konzistenci medu a velikosti lžic, takže kdyžtak přidávejte, dokud nedostanete hladké těsto. Nechte ho asi půl hodiny odpočinout na lednici.

Následně z těsta tvořte malé kuličky, které na plechu lehce rozmáčkněte vidličkou.

Pečte cca 8 minut na 160 stupňů.

I pokud se vám sušenky maličko přepečou, do druhého dne změknou, zvlášť v uzavřených nádobách.

sušenky  medove_susenky_2

Jinou variantou je dělat lepené sušenky. Recept na těsto je stejný. Dále na náplň:
1 bílek
160 moučkového cukru
20 g másla

Těsto vyválejte na vyšší placku a vykrajujte z něj tvary dle libosti – v sudých počtech.

Na náplň ušlechejte z bílku sníh a postupně do něj zapracujte cukr. Nakonec přidejte změklé máslo. Náplň můžete po částech ochutit, např. citronovou kůrou, skořicí nebo kakaem. Můžete ji i obarvit potravinářským barvivem (doporučuji tekuté před práškovým).

medove_susenky
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s