Skvělá lehce nasládlá varianta italské klasiky.
Ingredience na 2 porce:
200 g kulatozrnné rýže (arborio)
2 střední mrkve, očištěné a nastrouhané nahrubo
500 ml zeleninového vývaru, horkého
1 šalotka, nakrájená najemno
2 stroužky česneku, nasekané
hrst rozinek (nemusí být)
dvě hrsti rukoly, najemno nakrájené
slunečnicový olej
Na troše oleje krátce osmažte šalotku. Přidejte mrkev a také krátce osmažte.
Přisypte rýži a krátce promíchejte, aby se rýže obalila v tuku. Zalijte trochou vývaru, těsně nad rýži. Za občasného míchání počkejte, až se vývar vsákne a přilijte opět trochu. Takto postupně dolévejte vývar, dokud nebude rýže měkká na skus, ale nikoli rozvařená. Trvá to asi 15-20 minut.
Zhruba v polovině nasypte do hrnce rozinky a polovinu česneku.
Ke konci přidejte na pár minut zbytek česneku a polovinu rukoly.
Ihned podávejte, posypané zbytkem čerstvé rukoly.