Obě největší města Portugalska – Porto a Lisabon – leží na řece, kousek od oceánu a jsou na nemalých kopcích. V obou potkáte komické malé tramvaje a v obou si užijete pěkné počasí i v zimě – my se vydali na pár dnů začátkem února.
Naprosto nezbytné je v Portugalsku ochutnat: francesinha, pastel de nata, vinho do porto, sardinhas, salada de polvo, bolinhos de bacalhau. Nevíte, co to je? Čtěte dál, případně koukněte na tipy z Porta.
Snídaně, kafe: The Mill, Rua do Poço dos Negros 1
Podle 4sq nejlepší breakfast spot v Lisabonu a musím potvrdit, že to bylo skvělé. Výborné kafe, zajímavá kombinace jídel na menu. Pozor, nedělají rezervace! My měli štěstí a zrovna se uvolnil stůl, jinak bylo doslova natřískáno. Musím ale říct, že jim to docela šlo od ruky, obsluhy byl plný plac a měli to sehrané.
Snídaně, kafe: Comoba Lisboa, Rua de São Paulo 99
Tady jsme se stavili jen na rychlé kafe, ale snídaňový lístek vypadal slibně. Nebránila bych se tomu.
Snídaně, kafe: Copenhagen Coffee Lab, Escolas Gerais 34
CCL mají v Lisabonu několik míst, navštívili jsme jen jedno, ale tak trochu očekávám podobný standard i v ostatních. Velmi dobré kávy tu najdete geniální pekárnu se slanými i sladkými dobrotami. Vlastní sendviče i nádherné horké focaccii. Funguje to tu dost jako „pracovní kavárna“, plná lidí s laptopy. Mají tu i klidnou zahrádku do vnitrobloku.
Snídaně: Heim Cafe, Rua Santos-O-Velho, 2 e 4 (R. das Trinas)
Tohle doporučení na snídaňovou dvojku nás po návštěvě The Mill zklamalo, ale objektivně hodnoceno to špatné není.
Naprosto nejde vynechat: Time Out Market, Avenida 24 de Julho, 49 (zastávka Cais do Sodré)
Jde o prostor haly bývalé tržnice, která je přestavěná na velký food court. Ten je přitom zastřešený, takže je tu příjemně i v zimě a za deště. Street food a rychlé občerstvení se tu servíruje do běžného nádobí, takže kultura stolování a žádné hromady odpadků. Většinou jde o stánky míst, která mají běžnou restauraci jinde ve městě. Tady se ale můžete sunout mezi bistry a bary klidně celý den na relativně malém prostoru. Ačkoli výběr je široký, je tu zároveň dost míst, kde si v klidu sednout. Kromě menších chuťovek tu mají často i celá velká jídla a v rámci obědových menu se tu můžete slušně najíst kolem 10-12 euro.
Až kouknete na výběr dole, neděste se, že tu mají jen ryby a žoužel. Mají tu spoustu dalších věcí, ale burgry si na rozdíl od chobotnice a sardinek můžeme dát i v Praze, takže jsme jeli po jedné ose 🙂
Olhó bacalhau – Malý stánek s rybími kroketami
Marlene Vieira – O Sabor do Saber Português – hrášková polévka s jamon serrano, salada de polvo (chobotnicový salá po portugalsku) a chobotnice s bramborem
Miguel Castro e Silva – tuňákový salát po asijsku (trochu tatarák na hrubo) a sardinky na bagetě, ale to bylo famózní. Žádná upatlaná rybka jako z plechovky Giana.
Monte Mar – pro změnu salada de polvo a nakládané olivy.
Manteigaria – samozřejmě nemůžou chybět pasteis de nata
LX Factory, R. Rodrigues Faria 103
Toto místo je odstrčené od centra a cestou sem máte pocit, že jste se asi spletli. Je to opuštěný industriální prostor, sklady nebo továrna, kam se nastěhovaly trendy butiky, bistra a galerie. My sem zavítali dopoledne, takže to tu bylo trochu ospalé, ale dali jsme si kafe ve Wish a byla to jediná kavárna v Portugalsku, kde jsme narazili na batch brew. Myslím, že večery tam musí být pěkně rozjeté.
Pingback: Porto – pár gastro tipů | Kvíčala na talíři