Základní těsto, které využijete na české i francouzské dezerty.
na těsto:
125 ml mléka
125 ml vody
5 g soli
10 g cukru krystal
113 g másla, nakrájeného na kousky
138 g hladké mouky
5 vajec
Zahřejte v hrnci mléko s vodou, cukrem, solí a máslem. Ve chvíli, kdy se začne směs vařit, odstavte ji z ohně. Přidejte najednou všechnu mouku a vmíchejte.
Vraťte na oheň a míchejte, dokud se těsto nespojí a nebude se odlepovat od hrnce i vařečky.
Opět dejte mimo plamen a postupně vmíchejte vejce – nejlépe to jde metličkou.
Těstem naplňte cukrářský pytlík a tvořte tvary podle potřeby. Pečte na 200 stupňů, podle velikosti cca 20 minut. Během pečení neotvírejte troubu. Nechte vychladnout na mřížce.