Hustý krém s jemnou chutí ve stylu francouzské vichyssoise. Pár ingrediencí v geniální kombinaci.
1 velký pórek
2 malé brambory
100 ml smetany (klidně 30%)
3 lžíce másla
sůl
Pórek důkladně opláchněte od písku a nakrájejte na kolečka, bílou i zelenou část.
Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
V konvi si ohřejte 1 litr vody.
V hrnci rozpusťte 2 lžíce másla a pár minut na něm opékejte pórek. Přidejte brambory a zalijte horkou vodou. Důkladně posolte.
Přikryjte pokličkou a nechte cca 15 minut vařit, až budou brambory měkké a pórek vláčný.
Rozmixujte na hladký krém.
Přidejte smetanu a lžičku másla. Podle potřeby případně dosolte.
Polévku můžete podávat horkou nebo pokojové teploty.