Krkonošské kyselo

Poctivá severočeská polévka z chlebového kvásku.

200 g chlebového kvásku*
1 litr vody
10 g sušených hub (nebo 100 g čerstvých hub)
sůl
kmín

50 g másla
1 cibule, najemno nakrájená
4 vejce

500 g brambor, vařených ve slupce, oloupaných

* Prodávají menší pekařství, v Praze např. v Holešovické tržnici. Samozřejmostí je přivézt si kvásek z výletu do Krkonoš. Získat ho můžete také přes síť pecempecen.cz.

Sušené houby namočte do vlažné vody a nechte cca 20 minut povolit. Nakrájejte na menší kousky.

Chlebový kvásek zalijte vlažnou vodou a rozšlehejte. Osolte, přidejte kmín a houby a případně vodu z namočených hub. Asi půl hodiny vařte.

Na polovině másla osmažte cibulku, kterou vmíchejte do téměř hotové polévky.

Na druhé polovině másla krátce, ale ne do husta, osmažte vejce a také přidejte do polévky.

Do talíře dejte nakrájené brambory a zalijte polévkou.

krkonosske_kyselo
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s