Krkonošské kyselo

Poctivá severočeská polévka z chlebového kvásku.

200 g chlebového kvásku*
1 litr vody
10 g sušených hub (nebo 100 g čerstvých hub)
sůl
kmín

50 g másla
1 cibule, najemno nakrájená
4 vejce

500 g brambor, vařených ve slupce, oloupaných

* Prodávají menší pekařství, v Praze např. v Holešovické tržnici. Samozřejmostí je přivézt si kvásek z výletu do Krkonoš. Získat ho můžete také přes síť pecempecen.cz.

Sušené houby namočte do vlažné vody a nechte cca 20 minut povolit. Nakrájejte na menší kousky.

Chlebový kvásek zalijte vlažnou vodou a rozšlehejte. Osolte, přidejte kmín a houby a případně vodu z namočených hub. Asi půl hodiny vařte.

Na polovině másla osmažte cibulku, kterou vmíchejte do téměř hotové polévky.

Na druhé polovině másla krátce, ale ne do husta, osmažte vejce a také přidejte do polévky.

Do talíře dejte nakrájené brambory a zalijte polévkou.

krkonosske_kyselo
Advertisement

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s