Jde o velmi jednoduchý recept, ideální jako první paštika, do které se pustíte.
200 g kuřecích nebo kachních jater (nebo kombinace)
75 g + 25 g másla
1 šalotka, najemno nakrájená
1 menší stroužek česneku, utřený
1 lžíce smetany ke šlehání
koření dle chuti*
sůl, pepř
* Úspěšně jsem vyzkoušela: provensálské koření; ras-el-hanout; čínská směs pěti vůní (k sehnání v Marks & Spencer); šalvěj; římský kmín; tymián.
Játra očistěte, odstraňte blány a vazivo. Nakrájejte na kousky.
V pánvi rozehřejte kousek másla a pomalu na něm osmažte šalotku a česnek. Přidejte vybrané koření a asi minutu smažte. Přidejte játra a krátce osmažte – tedy tak, aby nebyla syrová, ale ani do mrtva vysušená.
Směs přesuňte do robotu a rozmixujte (nebo vyšší nádoby a použijte tyčový mixér). Přidejte zbytek z té větší hromádky másla, smetanu, sůl a pepř a znovu rozmixujte.
Směs dejte do nějaké tlustostěnné misky nebo nádoby.
Zbytek másla rozpusťte, nechte trochu zchladnout a zalijte jím paštiku.
Nechte vychladnout a potom skladujte v chladu.