Vzpomínka na minulou dovolenou v Řecku nebo jen jako reklama na tu budoucí 🙂
Na čtyři porce si nachystejte:
500-600 g vepřové panenky*
100 ml olivového oleje
100 ml červeného vína
hrst čerstvé máty, nasekané
kůra a šťáva z 1 citrónu
stroužky česneku, utřené
* Výtečné jsou souvlaki i s jehněčím masem.
Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta.
Ze zbývajících ingrediencí smíchejte v míse marinádu (opravdu v ní není sůl) a do ní ponořte maso. Nechte odpočinout v lednici, alespoň 2 hodiny, klidně ale i přes noc.
Kousky masa napíchejte na špejle, osolte, a za všech stran opečte na pánvi (v létě hoďte na gril).
Podávejte s tzatziki a pečivem. Výbornou přílohou jsou také citronové brambory.
„Souvlaki“ je řecky „špejle“. Takže když maso opečete jen tak, nebudou to souvlaki. Ale dobrý to bude tak jako tak 😉