Zelňačka

Děkuji uctivě Lukynovi-Avonovi, že mi o tento recept rozšířil sbírku.

1/2 kg kysaného zelí
4 brambory, oloupané a nakrájené na malé kostky
1 střední klobása (výborná je například ostravská klobása; škoda je zvěřinových)
1 velká cibule, nakrájená na půlkolečka
3 stroužky česneku, najemno nasekané
2 lžičky sladké mleté papriky
10 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
1/2 lžičky sušeného rozmarýnu (nebo snítka čerstvého)
1 lžíce sádla (ale jen málo nebo žádný, pokud použijete prorostlejší klobásu)
+ zakysaná smetana k podávání

Ve velkém hrnci rozehřejte tuk, nebo jen na sucho vysmažte klobásu. Přidejte cibuli a česnek a nechte zesklovatět.

Přihoďte brambory na kostičky a promíchejte, aby se obalily v tuku.

Ztlumte sporák a přidejte papriku a míchejte, aby se v tuku nespálila, následně přidejte rozmarýn.

Zalijte horkou vodou, přidejte zbytek koření a sůl, přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou brambory měkké.

Nakonec přidejte zelí a vařte do změknutí.

Podávejte se zakysanou smetanou a pečivem

Zásadní rada v originálním znění autora: NIKDY NESMÍ PŘIJÍT PŘED BRAMBORAMA ZELÍ, JINAK UŽ JE NIKDY NEUVAŘÍŠ DO MĚKKA A STOLOVNÍCI BUDOU CHROUPAT!!! :-))))

zelnacka

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s