Vanilková panna cotta

Svařená smetana. Prosté, ale budete k ní se vracet.

Na 6 porcí:
2 lžičky jemně mleté želatiny (např. Dr. Oetker)
400 ml 40% smetany (2 kelímky)
100 ml vody
40 g cukru moučka
1 vanilkový lusk*
rostlinný olej na formičky

* Do tohoto receptu použijte dřeň i zbytek lusku.

Do mističky dejte 2 lžíce vody a želatinu. Nechte asi 10 minut stát, aby želatina nabobtnala.

Smetanu s vodou, cukrem a vanilkou pomalu zahřívejte. Přidejte želatinu a nechte ji rozpustit. Krátce, asi minutu až dvě povařte.

Formičky či jiné vhodné nádoby vymažte chuťově neutrálním olejem (slunečnice, řepka). Přes cedníček do nich nalijte svařenou smetanu a po vychladnutí nechte asi 4-6 hodin v lednici.

Panna cotta se podává z mističek vyklopená, ale můžete ji podávat i v mističkách. Pokud by nešla ven, ponořte na pár vteřin formičku až po okraj do teplé vody. Špičkami prstů opatrně odlepte nahoře kraje a potom s ní několikrát zatřeste. Na formičku položte talířek a obraťte. Měla by se dostat ven.

Doporučuji dělat více menších báboviček. Je opravdu sytá.

vanilkova_panna_cotta
Panna cotta se dá různě obměňovat, např. vanilku vyměnit za skořici nebo cukr za javorový sirup (to přidejte půl lžičky želatiny). Podávat ji také můžete s ovocným přelivem (ovoce svařené ve vlastní šťávě s trochou cukru).
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s