Tento recept není úplně tradiční, ale radost s ním uděláte i staromilcům.
Přísady na 4 porce:
500 g mletého hovězího masa (nebo směs vepřového a hovězího)
100 g plátkové slaniny, najemno nakrájené
1 rohlík
1 cibule, najemno nakrájená
mléko
2 větší stroužky česneku, utřené
1,5 lžičky čerstvého tymiánu (nebo 1 sušeného)
1 lžíce majoránky
1,5 lžíce dijonské hořčice
Na potírání:
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce piva
1 lžíce oleje
1 lžička sladké papriky
Slaninu osmažte na mírném plamenu (ideální na teflonce – sama pustí tuk, proto není třeba ji podlévat olejem). Přidejte cibuli a smažte do měkka, ale nikoli do hněda.
Rohlíky nakrájejte na kousky a zalijte mlékem tak, aby se nasákly.
V míse smíchejte maso, vymačkané rohlíky a všechny zbylé ingredience. Zpracujte do šišky, případně dvou menších. Vložíme do pekáče či zapékací mísy a potřete směsí z uvedených přísad.
Sekanou pečte odkrytou na 180 stupňů asi 3/4 hodiny. Během pečení můžete ještě potřít směsí. Ale pozor – když budete potírat často, povrch bude stále mokrý a nevznikne vám kůrka.
Podávejte například s bramborovou kaší nebo chlebem.
Vynikající sekaná! Uvařila jsem ji a jedli ji s chutí všichni rodinní příslušníci.
To se mi líbíTo se mi líbí