Těstovinová jídla bývají lehká na přípravu, horší už je to s tou pověrou o tom, že jsou lehká i výživově 😉
Amatriciana znamená „maminčiny“.
Na 2 porce si připravte:
100 g slaniny, nakrájené na kostičky
400 g krájených loupaných rajčat (1 konzerva)
1 cibule, nakrájená najemno
1 česnek, nasekaný
1 chilli paprička, nasekaná
+ 2 porce krátkých sušených těstovin*
+ k podávání: strouhaný parmazán, nasekaná bazalka
* Původní recept uvádí „bucatini nebo jiné dlouhé těstoviny“. Já jsem použila orechiete a omáčka se do nich zachytila jedna báseň.
Slaninu opečte v nepřilnavé hlubší pánvi; pokud není dost prorostlá, přidejte lžíci slunečnicového oleje.
Přidejte cibuli a za chvíli i česnek a zlehka smažte do změknutí.
Přidejte rajčata a papričku a nechte zvolna vařit asi 20 minut. Podle chuti případně dosolte.
Mezitím uvařte těstoviny al dente. Následně je nasypte do hotové omáčky a promíchejte.
Ihned podávejte, posypané parmazánem a bazalkou.