Buchty

Klasika všech klasik, kynuté plněné buchty.

buchty

350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
21 g čerstvého droždí
250 ml mléka
75 g cukru moučka
10 g vanilkového cukru
1 žloutek
3 lžíce slunečnicového oleje
1,5 lžíce rozpuštěného másla
kůra z půlky citronu
špetka soli

na náplň:
2 vaničky tvarohu
rozinky (naložené v rumu)
vanilkový cukr podle chuti
případně lžička vanilkové esence

nebo

povidla

+ slunečnicový olej na vymazání

V míse smíchejte obě mouky. Přidejte máslo, oba cukry a olej. Ve většině mléka rozmíchejte žloutek, ve zbytku rozpusťte droždí. Přidejte ještě olej a kůru a vypracujte vláčné těsto. Nechte v míse zakryté utěrkou kynout asi dvě hodiny, až těsto zdvojnásobí objem.

Z těsta odkrajujte malé kousky, ze kterých udělejte vždy placičku. Doprostřed dejte lžičkou tvaroh a zabalte. Dávejte do olejem vymazané zapékací mísy nebo pekáče, spojem dolů, a každou buchtu ještě potřete olejem.

Pečte asi 25 minut na 170 stupňů.

1 komentář: „Buchty

Napsat komentář